BMW 530e iPerformance plug-in hibrid

2016. december 18. vasárnap 14:04, Robinson


2017 márciusában, mindössze néhány héttel a BMW 5-ös sorozat hetedik modellgenerációjának piaci bevezetése után, a világ legsikeresebb üzleti limuzinjának palettájára a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt változat is megérkezik. A BMW 530e iPerformance típusnéven bemutatkozó sportos limuzin a bajor gyártó legendásan lendületes vezetési élményét a zéró emissziójú, tisztán elektromos mobilitás lehetőségével egyesíti.

BMW 530e iPerformance plug-in hibrid

képek megtekintése

A modell 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztása mindössze 1,9 liter*, kombinált károsanyag-kibocsátása pedig csupán 44 gramm* kilométerenként. A BMW 530e iPerformance a felső-középkategóriájú üzleti limuzinok leginnovatívabb modelljeként érkezik meg az utakra, az új 5-ös BMW legmodernebb vezetést támogató rendszereivel felvértezve – az úttörő BMW eDrive technológiának köszönhetően kilenc különböző hajtáslánc-konfigurációval. Mindezt fejedelmi helykínálat, hatalmas csomagtartó és páratlanul kényelmes utazási funkciók egészítik ki, amelyekkel a BMW 5-ös sorozat még a leghosszabb utakat is élménnyé varázsolja. A BMW 530e iPerformance meghajtásáról a forradalmi BMW eDrive hajtáslánc-technológia és a BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó kétliteres benzinmotor innovatív párosa gondoskodik, amely kivételesen gazdaságos és felettébb erőteljes plug-in hibrid meghajtást kínálva emeli új szintre az új 5-ös BMW egyszerre dinamikus, kiegyensúlyozott és hatékony karakterét. A BMW plug-in hibrid modelljeit megillető iPerformance típusnév a jövőbe mutató BMW i divízió technológiai örökségét hirdeti, a BMW 530e iPerformance pedig hatodikként gurul fel az ügyfelek körében hatalmas népszerűségnek örvendő iPerformance-palettára.

Hatékony plug-in hibrid hajtáslánc egy nagyobb belsőégésű erőforrás teljesítményével

Az úttörő BMW eDrive hajtáslánc-technológia csúcsminőségű elektromos motorja már álló helyzetből is 70 kW / 95 lóerő maximális teljesítmény és 250 Nm csúcsnyomaték leadására képes, a 2,0 liter hengerűrtartalmú, négyhengeres benzinmotor pedig 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményt és 320 Nm forgatónyomatékot állít elő. A BMW 530e iPerformance modell belsőégésű erőforrásának és elektromos motorjának együttműködése mindössze kilométerenkénti 44 gramm* kombinált károsanyag-kibocsátást eredményez, a 185 kW / 252 lóerő maximális rendszerteljesítménynek és a 420 Nm együttes csúcsnyomatéknak köszönhetően pedig a sportos limuzin 6,2 másodperc alatt futja meg álló helyzetből a 100 km/órás sprintet. A modell végsebessége 235 km/óra. Valós forgalmi körülmények között a BMW 530e iPerformance maximális akkumulátor-töltöttséggel és teli üzemanyagtartállyal 650 kilométer megtételére képes, egyetlen feltöltéssel pedig 50 kilométernyi tisztán elektromos mobilitást kínál, amely akár 140 km/órás sebességig fenntartható. Az elektromos motor és a belsőégésű erőforrás egyaránt a hátsó tengelyt hajtja, egy nyolcsebességes Steptronic automataváltón keresztül. A tervezőmérnökök az elektromos motort az automataváltó házába építették be, a rendszer így tisztán elektromos meghajtás esetén is használhatja a nyolc sebességi fokozatot. Azáltal pedig, hogy az elektromos motor a váltóházba került, a mérnökök elhagyhatták a nyomatékváltót, az elektromos motor többletsúlya így szinte észrevétlen marad.

A lítium-ion cellákból álló nagyfeszültségű akkumulátor 9,2 kilowattóra energiateljesítményre képes, helytakarékossági okokból pedig a hátsó üléssor alá építették be a tervezők, rendkívül hatékony hűtőkörrel kiegészítve. Az akkumulátor elrejtésének köszönhetően a BMW 530e iPerformance 410 literes csomagtér-térfogatot és sík rakodófelületet kínál. Hagyományos háztartási aljzatról a lítium-ion akkumulátor öt óra alatt teljesen feltölthető, amely a 3,7 kW teljesítményű BMW i Wallbox falitöltő használatával három órára mérséklődik.

Diszkrét típusjegyek a karosszérián és az utastérben

A BMW 530e iPerformance plug-in hibrid technológiájáról apró típus-specifikus jelek árulkodnak. Kívülről a vese alakú hűtőrács kék lamellái, a keréktárcsák kék kerékagy-sapkái, a bal első kerékív mögé helyezett akkumulátor-töltőnyílás, a C-oszlopokon található „eDrive” logók, valamint a csomagtérajtóra helyezett 530e típusnév jelzi a modell forradalmi hajtáslánc-technológiáját. Az ajtókat kinyitva „eDrive” feliratú, világító küszöblécek fogadják az utasokat. A világ legsikeresebb üzleti limuzinjának egyszerre elegáns és sportos kisugárzása az utastérben is folytatódik, amelyet a BMW 530e iPerformance modell esetében egy középkonzolra helyezett diszkrét eDrive gomb, valamint típus-specifikus digitális műszeregység és központi kijelző egészít ki.

Kilenc különböző hajtáslánc-konfiguráció

A Driving Experience Control névre keresztelt élménykapcsolóval az új BMW 5-ös sorozat vezetői a SPORT, a COMFORT és az ECO PRO üzemmódok között váltogathatnak. A személyes preferenciák szerint beállítható üzemmódokkal többek között a kormányrásegítés mértékét, a gázpedál érzékenységét, az automataváltó váltási karakterisztikáját és a hajtáslánc hatékonyságát is testre szabhatják az ügyfelek. A plug-in hibrid változat esetében az automataváltó előválasztó karja mögött egy eDrive gombot is elhelyeztek a tervezők, amellyel a belsőégésű erőforrás, az elektromos motor és a nagyfeszültségű akkumulátor együttműködése állítható be. A rendszer három alternatívát kínál fel, AUTO eDRIVE, MAX eDRIVE és BATTERY CONTROL néven, amelyek a Driving Experience Control három vezetési üzemmódjával tetszés szerint kombinálhatók. A BMW 530e iPerformance minden indításnál a COMFORT üzemmód és az AUTO eDRIVE hajtáslánc-beállítás kettősét aktiválja.

AUTO eDRIVE hajtáslánc-beállítás esetén a rendszer minden vezetési szituációban a lehető legoptimálisabb szempontok szerint működteti együtt a belsőégésű erőforrást és az elektromos motort, akár 90 km/órás sebességig engedélyezve a tisztán elektromos meghajtást. A MAX eDRIVE beállítás aktiválása esetén a BMW 530e iPerformance modellt kizárólag az elektromos motor hajtja, akár 140 km/órás végsebesség mellett. Padlógázra a belsőégésű erőforrás is bekapcsolódik a hajtásláncba, hogy egy nagyteljesítményű manőver, így például előzés esetén besegítsen a hajtásba.

A BATTERY CONTROL beállítás lehetővé teszi, hogy a vezető utazás közben mindvégig fenntartsa, vagy akár az előre megadott értékre emelje a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintjét. A BMW ügyfele ez utóbbi értéket 30 és 100 százalék között adhatja meg, a rendszer pedig a hajtásláncban felszabaduló lassulási és fékezési energiák visszatáplálásával a kívánt értékre emeli, majd az utazás későbbi szakaszáig megőrizve, mindvégig fenntartja az akkumulátor töltöttségét. BATTERY CONTROL beállítás esetén a BMW 530e iPerformance modellt kizárólag a belsőégésű erőforrás hajtja, az elektromos motor pedig generátorként dolgozik, így a lassuláskor és fékezéskor felszabaduló energiát az elektromos motor azonnal a nagyfeszültségű akkumulátorba továbbítja. Az így eltárolt és fenntartott energiát a bajor gyártó ügyfele az utazás bármely fázisában felhasználhatja, a BMW 530e iPerformance modell intelligens energiamenedzsmentje így arra is lehetőséget biztosít, hogy a külvárosi autóutakon visszatermelt energiát a hajtáslánc a belvárosi forgalomban, tisztán elektromos meghajtásként hasznosítsa, zéró emisszió mellett.

Az iDrive operációs rendszer legkorszerűbb változata a még közvetlenebb kezelhetőségért

Akárcsak az új BMW 5-ös sorozat belsőégésű erőforrással szerelt változatainál, úgy a plug-in hibrid modell esetében is a BMW ConnectedDrive legkorszerűbb szolgáltatásait és funkcióit kínálja fel ügyfeleinek a gyártó. A navigációs rendszer opciói, a széleskörű telefon-szolgáltatások, a szórakoztató lehetőségek és a különféle járműbeállítási funkciók az opcionális extrafelszereltség részeként a nagyfelbontású, 10,25 colos központi kijelzőn is egyesülhetnek, a középkonzolra helyezett iDrive-vezérlő mellett pedig ezen funkciók a képernyő megérintésével és hangutasításokkal is kezelhetők. Az 5-ös BMW hetedik modellgenerációjába már a BMW Gesztusvezérlés is megrendelhető, amelynek köszönhetően az operációs rendszer adott funkciói apró kézmozdulatokkal is vezérelhetők.

A vezetést támogató rendszerek és felszereltségi opciók teljes palettája

A BMW 530e iPerformance plug-in hibrid modell a BMW 5-ös sorozat hetedik generációjához elérhető összes felszereltségi opcióval felvértezhető, így a vezetést támogató rendszerek páratlanul széles palettája is maradéktalanul az ügyfelek rendelkezésére áll – ráadásul a jövőbe mutató BMW eDrive hajtáslánc-technológiával karöltve. Az innovatív vezetést támogató rendszerek között megtalálható többek között a kikerülési segédlet (Evasion Aid), a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer (Crossing Traffic Warning), a minden korábbinál pontosabb sávváltást segítő asszisztens (Lane Change Assistant), valamint a sávelhagyást figyelő aktív rendszer (Lane Change Warning) is, amely oldalirányú koccanásveszély esetén automatikus kormánymozdulatokkal igyekszik elkerülni az ütközést. Az opcionális, minden korábbinál fejlettebb aktív tempomat (Active Cruise Control) és az oldalirányú ütközést megelőző rendszerrel együttműködő sávtartó asszisztens (Lane Keeping Assistant with Active Side Collision Protection) vadonatúj funkcióként mutatkozik be a palettán. A BMW valaha készített legkorszerűbb aktív tempomat-rendszere összehangolva működteti a sávtartást segítő és a követési távolságot tartó, vezetést támogató rendszereket, miközben a technológia eközben a sebességkorlátozásokat is képes figyelembe venni (Speed Limit Assist). Az új 5-ös BMW vezetője ráadásul 0 és 210 km/óra között 15 km/óránként, vagyis tizennégy különböző határértéken az aktív tempomat maximális sebességét is beállíthatja. A BMW 530e iPerformance egy lépéssel közelebb hozza a nagymértékben automatizált járművezetést, hiszen amellett, hogy a jármű 0 és 210 km/óra között automatikusan képes tartani a forgalom tempóját, figyeli a követési távolságot és a sávtartás is, miközben a gázpedált és a féket is automatikusan kezeli.

A vadonatúj BMW Connected Onboard szolgáltatás-paletta, személyre szabott kezdőképernyővel

A BMW Connected 2016-os európai és egyesült államokbeli premierjével a BMW egy minden részletre kiterjedő digitális koncepcióval emelte új szintre a személyes mobilitást. Az Open Mobility Cloud elnevezésű, rugalmas felhőalapú platformra épülő BMW Connected játszi könnyedséggel kapcsolja össze a BMW központi operációs rendszerét a bajor gyártó ügyfelének olyan digitális eszközeivel, mint az okostelefonok és az okosórák. Az új BMW 5-ös sorozatban mindez vadonatúj funkciókkal egészül ki, így például a BMW Connected Onboard szolgáltatás-palettával, amely a központi kijelzőn már az indulás pillanatában átfogó információkkal szolgál a navigációs rendszerben aktivált úti cél távolságáról, az utazás várható időtartamáról és az érkezés idejéről, valamint az úti cél aktuális és előre jelzett időjárásáról. A BMW Connected folyamatosan figyeli a felhasználó okostelefonjának naptár-bejegyzéseit is, így amennyiben új tételeket talál, azokat a jármű központi operációs rendszerében párhuzamosan futó naptárba is automatikusan átemeli.

A bajor gyártó azon ügyfelei, akik sűrűn manővereznek a nyüzsgő belvárosi forgatagban, az új 5-ös BMW-t a „Surround View and 3D View” funkcióval is felszerelhetik, hogy minden pillanatban figyelemmel követhessék a jármű közvetlen környezetét. A rendszer madártávlatból, háromdimenziós térben láttatja az üzleti limuzin minden oldalát és a jármű körüli forgalom élőképét. Sőt mi több, az új BMW 5-ös sorozatban ünnepli világpremierjét a BMW Connected vadonatúj „Remote 3D View” funkciója, amelynek köszönhetően az ügyfelek már okostelefonjukon keresztül is figyelemmel követhetik a leparkolt 5-ös BMW környezetét, bárhol álljon is az autó. Az okostelefon és a jármű közötti folyamatos élőképet a mobilinternet-hálózat biztosítja.

Parkoljon könnyedén: a ParkNow és az On-Street Parking Information

A BMW 530e iPerformance vezetői a digitális parkolóhely-foglalást és -fizetést kínáló ParkNow szolgáltatást, valamint az új BMW 5-ös sorozatban bemutatkozó On-Street Parking Information technológia előnyeit is maradéktalanul kiélvezhetik. Utóbbi folyamatosan elemzi az úti célként megjelölt városrész aktuális forgalmát és a közterületi parkolóhelyek alakulását, hogy a központi kijelzőre vetítve minden pillanatban pontos előrejelzéssel szolgálhasson a területen elérhető parkolóhelyekről.

Korlátlan e-mail-hozzáférés a Microsoft Exchange szolgáltatásnak köszönhetően

Az autóba épített folyamatos internetkapcsolatnak és a központi operációs rendszerbe installált Microsoft Exchange szolgáltatásnak köszönhetően a BMW a világ első olyan autógyártója, aki járművében korlátlan Microsoft Office 365-hozzáférést kínál ügyfeleinek. Az új 5-ös BMW-ben ülve a bajor gyártó ügyfelei biztonságosan fogadhatják, szerkeszthetik és küldhetik el e-mailjeiket, a rendszer az online naptárak módosításait pedig folyamatosan szinkronizálja. Miközben utazás közben is mindvégig produktívak maradnak, a BMW ügyfelei egyetlen mozdulattal aktiválhatják a jármű navigációs rendszerébe átemelt megbeszélési időpontokat és találkozási helyszíneket is, az okostelefonban eltárolt kontaktokat pedig a központi kijelzőn keresztül is tárcsázhatják.

A BMW hatodik iPerformance-modellje

Ahogyan a BMW M Performance a BMW és a BMW M divízió között, úgy a BMW iPerformance a BMW és a BMW i divízió közötti technológiai örökséget szimbolizálja. Plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt négykerekűit a bajor gyártó 2016 júliusa óta az átfogó iPerformance típusnévvel illeti. A BMW 530e iPerformance így olyan úttörő modellek nyomában gurul, mint a BMW 225xe iPerformance, a BMW 330e iPerformance, a BMW X5 40e iPerformance, a BMW 740e / 740Le iPerformance, valamint a kizárólag Kínában értékesített BMW X1 xDrive25Le iPerformance. A BMW már most rendkívül széles plug-in hibrid modellpalettával kedveskedik ügyfeleinek, a kompakt kategóriától egészen a luxusig. A BMW 530e iPerformance a bajor gyártó hatodik iPerformance-modelljeként érkezik meg a piacra, a világ legsikeresebb üzleti limuzinjának plug-in hibrid változatát pedig hamarosan újabb modellek követik a színpadon.

forrás: BMW Press


BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid BMW 530e iPerformance plug-in hibrid


Komment írásaMég nincsenek kommentek ehhez a cikkhez.Legfrissebb
Az új BMW M5 mutatja be a valaha készült legintelligensebb összkerékhajtást
Exkluzív különkiadást kap a BMW 6-os sorozat
Az új BMW 5-ös Touring - képek, videók
Átadták az első állami támogatású elektromos BMW i3-ast
BMW 530e iPerformance plug-in hibrid
Kétszáz példányban készülő BMW M4 DTM Champion Edition
BMW Dingolfing: Jöhet az új 5-ös sorozat
Íme a vadonatúj BMW M5 Competition Edition
További cikkeink
Keressünk pénzt - Non-stop autószerviz
Keressünk pénzt - Non-stop autószerviz

Rendhagyó sorok, személyes élmény: Történt az a szomorú eset, hogy hétfő délután a Szépvölgyin mentem volna felfelé, ám hiába nyomtam a gázt, az autó alig kúszott 10-el. Nézem a tükröt, füst nincs, hát csak nem turbó. Nameg amúgyis, ennél még egy szívó is jobb. Nem vagyok autószerelő, nem értek hozzá, ilyenkor mint minden laikusnak, végigfutott az agyamon minden lehetőség, a "meglazult egy csavartól" egészen a "biztos százezrek lesz" verzióig. tovább »


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet

Idén a BMW által megálmodott karácsonyi képeslappal kívánunk minden BMW fanatikusnak békés Karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet! Ez egyébként a világ leggyorsabb üdvözlőkártyája, melyet egy 560 pacis M5-ös anyósülésén alkotott Gavin Patterson illusztrátor, miközben Anneau Du Rhin versenypályán Urs Inauen jól megkergette a technikát. Video a cikkben :) tovább »


Exkluzív különkiadást kap a BMW 6-os sorozat
Exkluzív különkiadást kap a BMW 6-os sorozat

A 2017 áprilisától elérhető M Sport Limited Edition a BMW 6-os Coupé, a BMW 6-os Cabrio és a BMW 6-os Gran Coupé mindhárom motorváltozatához megrendelhető lesz. A BMW 6-os sorozat limitáltan elérhető kiváltságaként debütáló M Sport Limited Edition a dinamikus vezetés élményének azon felejthetetlen formáját nyújtja, amelyet a magával ragadóan sportos kisugárzás és a lélegzetelállítóan harmonikus hangulat kettőse jár át. tovább »


Shell-től jön az eredeti BMW motorolaj
Shell-től jön az eredeti BMW motorolaj

2015. január elsejétől, a Shell International Petroleum Company Limited és helyi társvállalatai lesznek az új nemzetközi partnerei a BMW motorolaj vevőszolgálati üzletágban. A BMW partnerei ezt a hivatalos tájékoztató levelet kapták arra vonatkozóan, hogy a jövőben a Shell-től kapják a motorolajat :) tovább »